ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

Ben je veiligheidskundige of anderszins verantwoordelijk voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones? Dan is de training ATEX Zonering/Classificatie (EX 002) voor jou interessant.

Cursusduur: 1 dag

€ 450,00
Cursus op aanvraag

ACHTERGROND

Je leert veel over de eigenschappen van gevaarlijke stoffen, het vaststellen van gevarenbronnen en de invloed van ventilatie en huishouden. Met deze kennis leer je het instellen van zoneklassen en afmetingen. Zo ben je na deze training uitstekend in staat om explosiegevaarlijke gebieden in te delen in verschillende gevarenzones.

DOELGROEP

Bij jouw bedrijf zijn explosiegevaarlijke installaties door de aanwezigheid van brandbaar stof, gas of damp. Je bent als veiligheidskundige verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zonering van deze installaties. Ook moet je in staat zijn om een risicoanalyse uit te voeren op basis van verzamelde technische gegevens en specificaties.

Je hebt de training ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) afgerond.

WAT KUNT U VERWACHTEN?

Na de training heb je de kennis in huis om explosiegevaarlijke gebieden te kunnen indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2. Met deze training voldoe je aan wettelijke arbo- en ATEX 153 (voorheen 137) eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 002.

BEWIJS VAN DEELNAME

Na afloop van deze training ontvang je het bewijs van deelname ‘ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)’. Je kunt ervoor kiezen om na de training een examen te doen. Heb je voor het examen een voldoende behaald, dan ontvang je het attest ‘ATEX-EX 002 Classificatie (Zonering)’. Dit is 3 jaar geldig. Wil je ook internationaal kunnen werken? Dan heb je een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraag je aan bij DEKRA Certification. Je hebt voor je aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin je werkgever je werkervaring heeft vastgelegd).