Aan alle certificaathouders DIA en ADK-I

Start met Permanente educatie (PE) voor certificaten ADK-I en DIA

We gaan beginnen met permanente educatie (PE) voor de hercertificatie voor ADK-I (Asbestdeskundige voor toezichthouders) en DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest). In dit bericht leggen we uit wat dit voor certificaathouders betekent.

Wat is Permanente Educatie (PE)?

PE betreft alle activiteiten die je helpen je professionele kennis en vaardigheden op peil te houden en te vergroten. Op die manier blijf je bij op je vakgebied en voldoe je aan de eisen die worden gesteld om opnieuw gecertificeerd te worden. PE is dus alleen van toepassing op hercertificering.
 
In plaats van elke 3 jaar examen doen, ga je nu jaarlijks deelnemen aan PE Activiteiten. Die activiteiten bestaan bijvoorbeeld uit het bijwonen van een symposium, deelname aan een webinar of een (online) training etc. Hiervoor hebben PE aanbieders vanaf 1 januari een aanbod aan activiteiten klaar staan waar je uit kunt kiezen. Voor elke PE activiteit kun je PE punten halen.
In een periode van drie jaar moet je in totaal 24 PE punten halen om opnieuw gecertificeerd te worden. Het minimum aantal PE punten per jaar bedraagt 6.
Op de website van Ascert kun jij bij Examens en PE meer lezen over PE.

Overgangsbepaling

Omdat niet iedereen op hetzelfde moment toe is aan hercertificering, is er een overgangsregeling van kracht:

  • Bestaande certificaathouders DIA of ADK-I van wie het certificaat vóór 1 juli 2023 afloopt, krijgen te maken met een overgangsbepaling. Zij moeten nog één keer examen doen voor hercertificering. De periode tot 1 juli 2023 is namelijk te kort om nog voldoende PE punten te behalen. Het PE-traject start voor hen direct na hun examen.
  • Bestaande certificaathouders DIA of ADK-I van wie het certificaat verloopt ná 1 juli 2023, starten vanaf 1 januari 2023 met het PE traject. Omdat de periode tussen 1 januari 2023 en de datum van hercertificatie korter is dan 3 jaar hoeven zij minder PE punten te halen. In onderstaande tabel is aangegeven om hoeveel PE punten het gaat:

Certificaat verloopt tussen:

Aantal PE punten

1 juli 2023 en 30 juni 2024

12

1 juli 2024 en 31 december 2024

15

1 januari 2025 en 31 juli 2025

20

1 augustus 2025 en 31 december 2025

24

 Verloopt jouw certificaat dus bijvoorbeeld op 17 november 2023 dan dien je vóór die datum 12 PE punten te halen voor je hercertificatie. 

  • Alle nieuwe certificaathouders DIA of ADK-I die na 1 januari 2023 hun certificaat DIA of
    ADK-I halen, starten meteen met een PE-traject. In de periode van 3 jaar tot hun hercertificatie nemen zij jaarlijks deel aan diverse PE-activiteiten.

Het PE-lesprogramma van SGS Search opleidingen inclusief het cursusaanbod wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.